Werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur

Geschiedenis Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede is één van de oudste en mooiste kastelen van Nederland. Het sprookjesachtige kasteeleiland is omringd door een park en je loopt via de ophaalbrug over de slotgracht om hier te komen. Maar hoe is dit historische gebouw geworden tot wat het is? Daar gaat een roerige geschiedenis aan vooraf.

Het begon allemaal in de dertiende eeuw, toen de graaf van Bentheim een versterkt huis in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. Het huis lag vlakbij de, toen internationaal bekende, handelsstad Dorestad. In 1270 besloot Zweder I van Abcoude het huis wat groter te maken en hij bouwde er een zware bakstenen woontoren op.

Onder dwang van burger naar bisschop
In 1449 wisselde het huis weer van bezitter. Het werd onder dwang verkocht aan de bisschop van Utrecht en kwam uiteindelijk in bezit van het Sticht. De bisschoppen van Utrecht waren hier in de Middeleeuwen de baas. Een aantal bisschopeigenaren volgden en stuk voor stuk wilden ze iets aan het kasteel toevoegen. De oude donjon werd ingesloten door nieuwbouw, de bourgondische toren werd gebouwd en als laatste werd er een aarden, gebastionneerde omwalling om het kasteel geplaatst. Dit moest het kasteel extra bescherming bieden.

Toen bakstenen waardevoller waren dan een kasteel
En toen kwam het geweld! In de tweede helft van de 17e eeuw verviel het kasteel compleet tot een ruïne. Je zou denken dat dit in het rampjaar 1672 is gebeurd door grote vernielingen die Franse troepen hebben aangericht. Niets is minder waar. Het kasteel vormde geen bedreiging voor de Fransen, dus deze hebben ze links laten liggen. Voor de burgers zelf bood het kasteel juist uitkomst! Wijk bij Duurstede zelf had heel wat te lijden gehad onder het geweld. De omwonende burgers hebben het kasteel afgebroken en de stenen gebruikt voor de opbouw van de stad. Er bleef nog maar weinig over van Kasteel Duurstede.

In oude glorie hersteld!
Maar... de oude donjon met zijn muren van tweeënhalve meter dik is fier overeind blijven staan. Dit geldt ook voor de Bourgondische toren van veertig meter hoog. Zonde om de ruïne een ruïne te laten! Aan het begin van de 20e eeuw gingen de omwonenden met man en macht aan de slag om de overige resten van het gebouw te herstellen. De fundering is opgemetseld tot een kleine hoogte, net boven het maaiveld. Je kunt dus nog steeds goed zien hoe groot het kasteel vroeger was!

Op zoek naar een prachtlocatie voor een onvergetelijke bruiloft? Neem contact op of kom langs op de open dag voor toekomstige bruidsparen. 

Neem contact op
Bekijk de open dag

Reviews van onze gasten

De service op locatie was top! De partymanager verdiend een dik compliment. Ook het offerte-traject verliep goed. 

- Joyce van Dam - Lammertink -

Wij zijn over het algemeen heel tevreden en hebben mede dankzij jullie een fantastische dag gehad. We hebben ook alleen maar complimenten gehad van gasten over de locatie, bedankt voor alles!

- Esther -

Door de locatie en de workshops een geweldig bedrijfsfeest gehad.

- Carla Dolleman - ASB Security BV -

Prachtige plek voor een gezellige en productieve bijeenkomst.

- Edwin van Dorp - Gemeente Wijk bij Duurstede -

Erg goed. Op de dag zelf kon je merken dat jullie er alles aan deden om het op rolletjes te laten lopen. 

- Aarnout de vries -

Schitterende locatie zowel overdag als s avonds. Vriendelijk personeel; men denkt echt mee om je trouwdag zo te maken zoals jij wil.

- Van t hof -

De partymanager is zeer professioneel en heeft mij met alles uitmuntend geholpen. Daarnaast was de service ook uitstekend en wij hebben het met z'n alle enorm naar ons zin gehad. Ook het sharing diner was heel gaaf en gezellig. Mijn complimenten!

- Dell EMC - Robert Lispet -

Prachtig kasteel. Ook super voor kleine groepen. Heel intiem en gezellig.  Vooraf heel prettig dat de contactpersoon van duurstede goed meedenkt over mogelijkheden en goed adviseert. 

- Wunderlich -

Prachtige locatie, heerlijk eten en drinken, super fijne samenwerking met de contactpersoon, telefonisch ontzettend goed bereikbaar, heel gastvrij en meedenkend, flexibele organisatie. Dikke 10!!

- Jaap en Wendy Hofstee -